www.pianoguide.gr
το πιάνο Ελληνικά.
Protected by Copyscape Web Plagiarism Detection
Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ του ΠΙΑΝΟΥ.
Τα καλά πιάνα δεν χάνουν την αξία για πολλές δεκαετίες !
Η διατήρησή τους σε καλή κατάσταση εξαρτάται από εσάς.
Ακολουθώντας τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές θα διατηρείτε το πιάνο σας πάντα σε άριστη κατάσταση.

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι να ξέρετε ότι: τα πιάνα δεν χάνουν τον τόνο τους όταν μεταφέρονται, αλλά αφού μεταφερθούν !
Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας σε βάθος χρόνου (2 έως 3 μήνες ή και περισσότερους) αφού το πιάνο έχει μεταφερθεί στον χώρο που θα ζει μόνιμα είναι αυτές που επηρεάζουν την δομή των υλικών του και το ξεχορδίζουν.
Οι μεταφορές σε μικρές αποστάσεις δεν επηρεάζουν το χόρδισμα.
Έτσι, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν το πιάνο που θα αγοράσετε έλθει χορδισμένο στο σπίτι σας ή χορδιστεί αφού σας το φέρουν.
Τα καινούργια πιάνα καλύτερα είναι να χορδίζονται και να ελέγχονται πριν σας τα παραδώσουν διότι είναι πιθανόν κατά την εισαγωγή τους από το εξωτερικό να έχουν υποστεί βλάβες που δύσκολα επισκευάζονται εκτός εργαστηρίου.
Γενικά σας συνιστούμε, να ζητάτε να σας παραδώσουν το πιάνο που επιλέξατε «έτοιμο για χρήση» όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε άλλο προϊόν . Μια καλή συμβουλή είναι να αγοράσετε το πιάνο που παίξατε και δοκιμάσατε όχι άλλο εντός συσκευασίας που δεν είναι "έτοιμο για χρήση", δηλαδή χορδισμένο.


ΤΟ ΧΟΡΔΙΣΜΑ
Τα περισσότερα σχετικά με το χόρδισμα τα αναφέραμε στην σχετική σελίδα μας σε αυτό το site .
Εδώ θα επισημάνουμε τα σημαντικότερα :
Α) το πόσο συχνά χρειάζεται χόρδισμα ένα πιάνο, εξαρτάται τόσο από το περιβάλλον (συνθήκες θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας) που επικρατούν στον χώρο που ζεί το πιάνο, όσο και από το πόσο χρησιμοποιείται. Οι χορδές χάνουν την τάση τους πολύ αργά. Έτσι ένα πιάνο που χρησιμοποιείται από έναν μαθητή μέσα σ' ένα σπίτι για μερικές ώρες την εβδομάδα, χρειάζεται χόρδισμα συνήθως μια με δυο φορές το χρόνο.
Β)όσο πιο καινούριο είναι το πιάνο, τόσο συχνότερα χρειάζεται χάρδισμα.
Αυτό συμβαίνει διότι τόσο οι χορδές πρέπει να συνηθίσουν στην σωστή τάση, όσο και η σιδερένια (μαντεμένια) βάση να "μάθει" να δέχεται το «βάρος» από την τάση των χορδών.
Ένα καινούριο πιάνο αρχίζει να "στρώνει" να έχει λιγότερη ανάγκη μετά από 4 έως 5 χρόνια.
Γ) Επειδή τα πιάνα δεν ξεχορδίζονται "από την μια ‘μέρα στην άλλη", ή την ώρα που παίζονται όπως άλλα έγχορδα, αυτός που παίζει συνεχώς , συνήθως δεν  αντιλαμβάνονται οτι εχει χασει τον τονο του, με αποτέλεσμα, με την πάροδο του χρόνου να "ξεκουρδίζεται" και το αυτί του διότι συνηθίζει και ακούει σε λάθος τόνο.
Έχει αποδειχτεί οτι, αυτοί που παίζουν σε χορδισμένο πιάνα αναπτύσσουν «καλύτερο μουσικό αυτί» από άλλα.
Δ) πρέπει να ξέρετε πως το πιάνο δεν «χαλάει» όταν μένει ξεκούρδιστο. Αν όμως κάποια στιγμή στο μέλλον θελήσουμε να το χορδίσουμε ξανά, χρειάζεται πολύ χρόνο και αρκετά αλλεπάλληλα χορδίσματα για να επανέλθει στον κανονικό τόνο του(La A1=440-442,5 Ηz/sec)
Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΚΤΡΩΝ

Κάθε 2 χρόνια περίπου επιβάλλεται η ρύθμιση (ρεγουλάρισμα) των πλήκτρων του πιάνου καθώς και όλων των κινητών μερών του η οποία θα πρέπει να γίνεται από τον τεχνικό που κάνει το service του πιάνου σας.
Η απορρύθμιση αυτή είναι φυσιολογική και προέρχεται από τη φθορά που προξενείτε πρώτα στις τσόχες του μηχανισμού του πιάνου από το συνεχές παίξιμο και κατά δεύτερο λόγο από τις μεταβολές στη δομή των υλικών που αποτελείται ο μηχανισμός του (ξύλα, τσόχες, μέταλλα).

ΤΟ SITE AYTO ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Εκφράζει αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών του οι οποίες δεν είναι δεσμευτικές
Εδώ θα βρείτε όλες τις πληροφορίες γύρω από τα πιάνα, την ιστορία τους, τα είδη, τους τρόπους να τα ξεχωρίζετε μεταξύ τους, ώστε να επιλέξετε να διαλέξετε
το καταλληλότερο πιάνο για τις ανάγκες σας.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΑΝΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ.

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα πιάνα αισθάνονται καλύτερα
ζώντας μέσα σε σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.
Επειδή αποτελούνται από φυσικά υλικά (ξύλο, μαλλί, μέταλλο) τα
οποία είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητα σε αλλαγές θερμοκρασίας και
σχετικής υγρασίας.
Οι ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας του χώρου είναι μεταξύ 21 και 24 βαθμούς Κελσίου και της υγρασίας μεταξύ 35% με 70%.
Για τον λόγο αυτό, τα πιάνα πρέπει να τοποθετούνται σε εσωτερικούς τοίχους, μακριά από παράθυρα και θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ, σόμπες, air condition κ.λπ.) καθώς και σε μέρη όπου θα τα βρίσκει ο ήλιος.
Η ιδανική θέση για ένα πιάνο είναι σε απόσταση 8-10 εκ. από τον εσωτερικό τοίχο. Αυτό συνιστάται διότι στο πίσω μέρος του πιάνου βρίσκεται το ηχείο του, το οποίο δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να εφάπτεται με τον τοίχο, διότι δεν θα «βγαίνει» ο ήχος του.
Να θυμάστε πάντα ότι, για πιάνα που έχουν τέτοιες προδιαγραφές κατασκευής ώστε να ζήσουν στην Ελλάδα, η υγρασία αποτελεί τον Νο1 κίνδυνο τους.
Η ζέστη μπορεί να διαστέλλει τα υλικά που έχουν κατασκευαστεί και να τα ξεκουρδίζει, αλλά δεν θα τα διαβρώνει ή θα τους προξενήσει ανεπανόρθωτη βλάβη.
Σε περίπτωση που για διάφορους λόγους είναι αδύνατη η τοποθέτηση του πιάνου σε χώρους με τις παραπάνω προδιαγραφές, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον τεχνικό σας ή το κατάστημα από όπου το αγοράσατε.
Αν οι συνθήκες μέσα στις οποίες θα ζει το πιάνο είναι ιδιαιτέρες, όπως π.χ. σε ένα νησί όπου το ποσοστό υγρασίας είναι ιδιαίτερα υψηλό και είναι σχεδόν αδύνατον να αποφευχθούν, συνιστάται η τοποθέτηση ειδικού μηχανισμού (τοποθετείται στην πρίζα) που εξασφαλίζει παραγωγή ιδανικής σχέσης θερμοκρασίας/υγρασίας, η τοποθέτησή του οποίου γίνεται από τεχνικό πιάνου.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Για τον καθαρισμό του επίπλου του πιάνου όταν το φινίρισμα του είναι γυαλιστερό (πολυεστερικό υλικό που κατασκευάζονται όλα τα πιάνα μετά το 1960), ή ακόμη και satine ματ, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα νωπό μαλακό πανί εμποτισμένο με νερό ή καλύτερα με καθαριστικό τζαμιών.
Για τα πιάνα που το φινίρισμα τους είναι ματ (με ανοιχτούς τους πόρους του ξύλου), πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ειδικές αλοιφές (κεριά) γυαλίσματος επίπλων. Ποτέ να μην χρησιμοποιείτε οινόπνευμα, οξυζενέ ή ασετόν.
Για τον καθαρισμό των πλήκτρων μπορείτε να χρησιμοποιείτε καθαρή βενζίνη περνώντας τα με βαμβάκι καλά στυμμένο.
Στο καθαρισμό του εσωτερικού των πιάνων δεν πρέπει να επεμβαίνετε ποτέ. Αυτό είναι αρμοδιότητα του τεχνικού που κάνει το service του. Πρέπει ακόμα να γνωρίζετε ότι η σκόνη δεν επηρεάζει την λειτουργία του.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Για την προστασία των μάλλινων τσοχών που περιέχει το πιάνο σας, καλό είναι να τοποθετούνται ταμπλέτες με σκωροκτόνα στο κάτω τμήμα των πιάνων και να αλλάζονται κάθε χρόνο. Αποφύγετε την ναφθαλίνη που είναι τοξική.