ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΠΙΑΝΟΥ

www.pianoguide.gr

το πιάνο Ελληνικά


Η αγορά ενός καινούριου πιάνου είναι μια ξεχωριστή εμπειρία.
Υπάρχουν αρκετές μάρκες από διάφορες χώρες με πολλά μοντέλα που θα αναρωτηθείτε από πού να ξεκινήσετε.
Ίσως να σας φανεί παράξενο, αλλά η εκλογή του πιάνου που ταιριάζει στις ανάγκες σας, απαιτεί πρώτα λογική και μετά γνώση.
Όσο κι αν σας φαίνεται δύσκολο , αν σκεφτείτε λογικά είναι πολύ εύκολο να διαλέξετε ένα πιάνο, αν λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:


Το ΠΡΩΤΟ που θα πρέπει να καθορίσετε είναι, ΠΟΙΟΣ θα παίζει στο πιάνο.
Εάν δηλαδή το πιάνο προορίζεται για αρχάριο μαθητή ή προχωρημένο, για ερασιτέχνη ή επαγγελματία πιανίστα ή για κάποιο επαγγελματικό χώρο όπως Ωδείο, αίθουσα συναυλιών , ξενοδοχείο, μπαρ κ.ο.κ.


                                                          BΑΣΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ1) Αγοράστε το πιάνο σας από κατάστημα με μακρόχρονη παράδοση στην αγορά. Υπάρχουν πολλοί στην αγορά που δηλώνουν «ειδικοί στα πιάνα» και γνώστες του, αλλά συνήθως είναι καινούργιοι έμποροι που ούτε την απαιτουμένη πολυετή πείρα διαθέτουν ούτε ευρεία πελατειακή βάση ώστε να γνωρίζουν την εμπορία του πιάνου.
2)Δεν σας συμφέρει να ζητάτε να συμπεριλάβουν υπηρεσίες στην τιμή αγοράς του πιάνου(του προϊόντος δηλαδή ) , όπως π.χ. η μεταφορά και το κάθισμα.
Σας συμφέρει να τα διαπραγματευτείτε ξεχωριστά.
Αποφύγετε τα "δώρα", και θα διαπιστώσετε ότι σας συμφέρει περισσότερο !
3)Συμβουλευτείτε έναν τεχνικό πιάνων για την αγορά του πιάνου σας.
Μια δασκάλα ή ένας δάσκαλος πιάνου, δεν μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλέξετε με ασφάλεια.  Είναι εκπαιδευτικοί και όχι τεχνικοί πιάνων.

Η άποψη κάποιου που παίζει πιάνο είναι σεβαστή.
Περιορίζεται όμως αποκλειστικά στο προσωπικό τους "γούστο" σχετικά με το ποιος ήχος "τους αρέσει" και ποιος όχι. Το να διακρίνει κανείς δυο η περισσότερους ήχους, δεν είναι γνώση, άλλα άποψη. Άποψη όμως για τους ήχους μπορείτε να εκφράσετε κάλλιστα και εσείς και μάλιστα διαφορετική από κάποιον που παίζει πιάνο, διότι κι εσείς έχετε αυτιά και ακούτε !!.

Υποκειμενικότητα στην τεχνική εκτίμηση της κατάστασης ενός πιάνου δεν υπάρχει. Όποιον καλό τεχνικό και να ρωτήσετε, η άποψή του θα είναι σχεδόν ταυτόσημη με κάποιου άλλου.


Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ ΠΙΑΝΟΥ

                            Η KAΛΥΤΕΡΗ ΙΔΕΑ
...είναι να αγοράσετε ένα πιάνο καλύτερης ποιότητας από αυτό που σκέφτεστε και πιστεύετε ότι αξίζει γι’ αυτόν που παίζει.

Τα πιάνα αγοράζονται ΜΙΑ φορά !
Την αγορά του κλασσικού πιάνου θα πρέπει κανείς να την βλέπει με όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα , διότι τα κλασσικά πιάνα σε ποσοστό 85% μένουν για πάντα στην ίδια οικογένεια και δεν αλλάζονται σχεδόν ποτέ.

Το κόστος των κλασσικών πιάνων είναι υψηλό, διότι είναι το κόστος κατασκευής τους είναι υψηλό.
Είναι πολύ ακριβότερο από τα άλλα κλασσικά μουσικά όργανα.
Ένα καλύτερης ποιότητας πιάνο είναι επένδυση και θα κρατήσει την αξία του για πολλές δεκαετίες, ενώ παράλληλα εξασφαλίζετε υψηλότερη αξία μεταπώλησης σε περίπτωση που για διαφόρους λόγους θα θελήσετε να το πουλήσετε.
Σκεφτείτε μόνον ότι ένα καλό πιάνο προδιαγράφεται για 3-4 ανθρώπινες γενεές (60-80 χρόνια ) καλής ζωής. Μετά αρχίζει να φθίνει ...!


                                                                                      Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Τα πιάνα σε ποσοστό ως και 97% της παγκόσμιας παράγωγης, κατασκευάζονται στις παρακάτω χώρες :
Α) ΓΕΡΜΑΝΙΑ : γέννησε και εξέλιξε το πιάνο. Από την Γερμανία προέρχονται πιάνα πολύ υψηλής ποιότητας κατάλληλα για όλες τις απαιτήσεις, από ένα αρχάριο μαθητή έως τον πλέον απαιτητικό επαγγελματία αρκεί να διαθέτει κάποιος τα χρήματα για την αγορά τους.
Β) ΙΑΠΩΝΙΑ: προέρχονται οι γνωστοί, μεγάλοι κατασκευαστές YAMAHA και KAWAI των οποίων τα πιάνα απευθύνονται κυρίως στον μέσο χρήστη. Ωστόσο, και οι δυο αυτοί κατασκευαστές, προσφέρουν σειρές πολύ υψηλής ποιότητος , σχεδόν χειροποίητες, οι οποίες απευθύνονται σε επαγγελματίες .
Γ) ΚΙΝΑ : κατασκευάζει αρκετά καλής ποιότητας πιάνα τα οποία είναι μαθητικής κατηγορίας .
Τα κινεζικά πιάνα δεν έχουν διαδρομή πολλών ετών στην αγορά, κι έτσι είναι νωρίς να αποφασίσουμε με ασφάλεια εάν πράγματι η ποιότητά τους ανταποκρίνεται στην τιμή τους.
Υπάρχουν όμως και άλλοι αξιόλογοι κατασκευαστές από άλλες χώρες (βλ. πλήρη κατάλογο κατασκευαστών σε αυτό το site) αλλά αφορούν σε ένα πολύ μικρό ποσοστό της αγοράς και είναι συνήθως ή πολύ φθηνές, ή πολύ ακριβές κατασκευές.


                             ΤΟ ΥΨΟΣ TOY ΠΙΑΝΟΥ
Ένας από τους προβληματισμούς που θα αντιμετωπίσετε στην διαδικασία αγοράς του πιάνου, είναι το ύψος που θα πρέπει να έχει το πιάνο το οποίο  θα επιλέξετε.
Συνήθως θα ακούσετε ότι, "το πιάνο θα πρέπει να είναι ψηλό", πράγμα που ενδεχομένως να είναι σωστό, αλλά όμως υπό προϋποθέσεις !
Και πάλι θα πρέπει να επιστρατεύσετε την λογική σκέψη:
Σκεφθείτε τώρα το αντίστροφο, δηλαδή: για ποιον λόγο τα εργοστάσια παράγουν πιάνα σε διάφορα ύψη;
Σίγουρα όχι "έτσι για να τους βρίσκονται" !
Κανένα εργοστάσιο δεν παράγει κάτι χωρίς λόγο. Σίγουρα υπάρχει κάποιος. Στην περίπτωση των πιάνων ο λόγος είναι απλός: το πιάνο είναι ένα ακουστικό μηχάνημα, δηλαδή μια συσκευή που εκπέμπει ήχο.
Ένα πιάνο ψηλότερο από άλλο φέρει μεγαλύτερο ηχείο και μακρύτερες χορδές.

Έτσι, ο ήχος που εκπέμπει είναι ισχυρότερος( περισσότερα ντεσιμπέλ) και όχι καλύτερος.
Ο λόγος για τον οποίον τα πιάνα παράγονται σε διάφορα ύψη είναι διότι δεν τοποθετούνται στους ίδιους χώρους σε όλα τα σπίτια σε όλα τα σημεία του πλανήτη. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος που θα παίζετε το πιάνο τόσο υψηλότερο θα πρέπει να είναι . Άλλο μέγεθος πιάνου θα πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα Playroom ή ένα κανονικό δωμάτιο (10-20 τ.μ.) και άλλο σε ένα σαλόνι (30-50 τ.μ.).
Τόσο απλό είναι...
Το ίδιο ισχύει και για τα πιάνα με ουρά. Υπάρχουν διάφορα μεγέθη ουράς. Το μέγεθος που θα αγοραστεί το επιβάλλει το εμβαδόν της αίθουσας που θα ακούγεται. Σκεφθείτε ακόμη ότι, στα κλασικά πιάνα ο ήχος δεν αυξομειώνεται όσο θέλουμε, διότι δεν είναι ψηφιακά!


Έτσι αν το πιάνο είναι πολύ μεγάλο για τον χώρο που θα ακούγεται, ο ήχος του θα παραμορφώνεται ! Θα γίνεται δηλαδή χειρότερος αντί καλύτερος (το αντίστροφο ισχύει και για τα μικρά πιάνα). Το "ψηλό πιάνο" λοιπόν, δεν είναι πανάκεια. Αν τα ψηλά πιάνα ήταν τα "καλά", τότε τα πιάνα θα έπρεπε να φθάνουν μέχρι το ταβάνι !!!
Αυτό που θα πρέπει να εξασφαλίσετε πρώτο είναι η ποιότητα του πιάνου που θα αγοράσετε και όχι το ύψος του.

                                       Η ΤΙΜΗ
Αν συλλέγαμε τις τιμές πώλησης των καινούργιων πιάνων στην παγκόσμια αγορά, μπορούμε εύκολα να τις ομαδοποιήσουμε σε τρία επίπεδα:
•Πιάνα αξίας 2.000 – 4.000€ : θεωρούνται πιάνα για αρχάριους.
Πρόκειται για πιάνα συνήθως μεταχειρισμένα ή καινούργια από χώρες όπως η Κίνα και ορισμένα μοντέλα από τις δυο Ιαπωνικές φίρμες τα οποία δεν κατασκευάζονται στην Ιαπωνία .

Για τα πιάνα με ουρά, στην κατηγορία αυτήν οι τιμές είναι, από 5.000-10.000€.
•Πιάνα αξίας 4.000 – 7.000€ : θεωρούνται πιάνα μέσης κατηγορίας,
Προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ούτε από τελείως αρχάριους αλλά ούτε και από υψηλών απαιτήσεων επαγγελματίες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πιάνων σε αυτήν την κατηγορία τιμής έχει προέλευση από την Ιαπωνία.
Για τα πιάνα με ουρά, στην κατηγορία αυτήν οι τιμές είναι, από 10.000-20.000€.
•Πιάνα αξίας από 7.000€ και άνω : θεωρούνται υψηλών απαιτήσεων και προορίζονται συνήθως για επαγγελματίες.
Σε αυτή την κατηγορία θα βρείτε όλες τις γερμανικές μάρκες καθώς και ορισμένα μεγάλα μοντέλα από τις ιαπωνικές.
Για τα πιάνα με ουρά, στην κατηγορία αυτήν οι τιμές είναι, από 20.000 και άνω.

Το ΔΕΥΤΕΡΟ, πόσα χρήματα θέλετε ή μπορείτε να διαθέσετε.

Αυτός ο διαχωρισμός θα σας καθορίσει από πού να ξεκινήσετε.

Σκεφτείτε λοιπόν τα παρακάτω: