ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΠΙΑΝΟΥ

www.pianoguide.gr

το πιάνο Ελληνικά

Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ TOY ΠΙΑΝΟΥ


ΤΟ ΧΟΡΔΙΣΜΑ
Τα περισσότερα σχετικά με το χόρδισμα τα αναφέραμε στην σχετική σελίδα μας σε αυτό το site .
Εδώ θα επισημάνουμε τα σημαντικότερα :
Α) το πόσο συχνά χρειάζεται χόρδισμα ένα πιάνο, εξαρτάται τόσο από το περιβάλλον που επικρατούν στον χώρο όπου ζει το πιάνο(συνθήκες θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας), και λιγότερο από την χρήση του.
Οι χορδές χάνουν την τάση τους πολύ αργά. Έτσι ένα πιάνο που παίζει ένας μαθητής μέσα σ' ένα σπίτι για λίγες ώρες την εβδομάδα, χρειάζεται χόρδισμα συνήθως μια και σπανίως δυο φορές το χρόνο.


Β)όσο πιο καινούριο είναι το πιάνο, τόσο συχνότερα χρειάζεται χόρδισμα. Αυτό συμβαίνει διότι οι χορδές πρέπει να συνηθίσουν στην σωστή τάση, αλλά και η σιδερένια (μαντεμένια) βάση να "μάθει" να δέχεται το «βάρος» από την τάση των χορδών που είναι πάνω από 22.000 κιλά(22 τόνους) όταν το πιάνο χορδιστεί στο σωστό διαπασών (La A1=440-442,5 Ηz/sec).
Ένα καινούριο πιάνο αρχίζει να "στρώνει" να έχει λιγότερη ανάγκη από χορδίσματα μετά από 4 έως 5 χρόνια ζωής.


Γ) Επειδή τα πιάνα δεν ξεχορδίζονται "από την μια ‘μέρα στην άλλη", ή την ώρα που παίζονται όπως τα άλλα έγχορδα, αυτός που παίζει συνεχώς συνήθως δεν αντιλαμβάνονται ότι έχει χάσει τον τόνο του, με αποτέλεσμα, με την πάροδο του χρόνου να " ξεχορδίζεται " και το αυτί του διότι συνηθίζει και ακούει σε λάθος τόνο.
Έχει αποδειχτεί ότι, αυτοί που παίζουν σε χορδισμένο πιάνα αναπτύσσουν «καλύτερο μουσικό αυτί».
Δεν είναι σωστό το πιάνο να μένει ξεχορδιστο για πολλά χρόνια. Αν κάποια στιγμή στο μέλλον θελήσουμε να το χορδίσουμε ξανά, χρειάζεται πολύ χρόνο και αρκετά αλλεπάλληλα χορδίσματα για να επανέλθει στον κανονικό τόνο του(La A1=440-442,5 Ηz/sec), πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερα έξοδα.

Τα καλά πιάνα δεν χάνουν την αξία για πολλές δεκαετίες !

Η διατήρησή τους σε καλή κατάσταση εξαρτάται από εσάς.Ακολουθώντας τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές θα διατηρείτε το πιάνο σας πάντα σε άριστη κατάσταση.

                                Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΚΤΡΩΝ

Κάθε 2 χρόνια περίπου επιβάλλεται η ρύθμιση (ρεγουλάρισμα) των πλήκτρων καθώς και όλων των κινητών μερών τους, η οποία θα πρέπει να γίνεται από τον τεχνικό που κάνει το service του πιάνου σας.
Η απορρύθμιση αυτή είναι φυσιολογική και προέρχεται από τη φθορά που προξενεί το παίξιμο στις τσόχες του μηχανισμού καθώς και στις μεταβολές στη δομή των υλικών που αποτελείται ο μηχανισμός του (ξύλα, τσόχες, μέταλλα).


            Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΑΝΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ
Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα πιάνα αισθάνονται καλύτερα ζώντας μέσα σε σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, διότι αποτελούνται από φυσικά υλικά (ξύλο, μαλλί, μέταλλο) τα
οποία είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητα σε αλλαγές θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας.
Οι ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας του χώρου είναι μεταξύ 19 και 25 βαθμούς Κελσίου και της υγρασίας μεταξύ 45% με 55%.
Για τον λόγο αυτό, τα πιάνα πρέπει να τοποθετούνται σε εσωτερικούς τοίχους, μακριά από παράθυρα και θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ, σόμπες, τζάκια, air condition κ.λπ.) καθώς και σε μέρη που τα βρίσκει ο ήλιος.
Η ιδανική θέση για ένα πιάνο είναι σε απόσταση 8-10 εκ. από τον τοίχο. Αυτό συνιστάται διότι στο πίσω μέρος του πιάνου βρίσκεται το ηχείο του, το οποίο δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να εφάπτεται στον τοίχο, διότι δεν θα «βγαίνει» ο ήχος του.
Σε περίπτωση που για διάφορους λόγους είναι αδύνατη η τοποθέτηση του πιάνου σε χώρους με τις παραπάνω προδιαγραφές, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το κατάστημα από όπου το αγοράσατε.
Αν οι συνθήκες στις οποίες ζει το πιάνο είναι ιδιαιτέρες, όπως π.χ. σε ένα νησί όπου το ποσοστό υγρασίας είναι ιδιαίτερα υψηλό, συνιστάται η τοποθέτηση ειδικού μηχανισμού (τοποθετείται στην πρίζα) που εξασφαλίζει παραγωγή ιδανικής σχέσης θερμοκρασίας/υγρασίας (η τοποθέτησή γίνεται από τεχνικό ).

                        Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Για τον καθαρισμό του επίπλου του πιάνου όταν το φινίρισμα του είναι γυαλιστερό (πολυεστερικό υλικό που κατασκευάζονται όλα τα πιάνα μετά το 1960), ή ακόμη και satine ματ, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα νωπό μαλακό πανί .
Για τα πιάνα που το φινίρισμα τους είναι ματ (με ανοιχτούς τους πόρους του ξύλου), πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ειδικές αλοιφές (κεριά) γυαλίσματος επίπλων. Ποτέ να μην χρησιμοποιείτε οινόπνευμα, οξυζενέ ή ασετόν.
Για τον καθαρισμό των πλήκτρων μπορείτε να χρησιμοποιείτε καθαρή βενζίνη ή οινόπνευμα περνώντας τα με βαμβάκι καλά στυμμένο ή ακόμη και υγρά αντισηπτικά μαντηλάκια.
Στο καθαρισμό του εσωτερικού των πιάνων δεν πρέπει να επεμβαίνετε ποτέ. Αυτό είναι αρμοδιότητα του τεχνικού που κάνει το service του.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Για την προστασία των μάλλινων τσοχών που περιέχει το πιάνο σας, καλό είναι να τοποθετούνται ταμπλέτες με σκωροκτόνα και να αλλάζονται κάθε χρόνο. Αποφύγετε την ναφθαλίνη που είναι τοξική.